Halk gıda nedir? Tanzim satış ne demek ?

  

    Özellikle sebze ve meyvelerde ki fiyat artışından sonra hükümet bu konuyla alakalı adımlar atmaya başladı tanzim satış noktaları oluşturmakta atılan adımlardan birisi.

Tanzim satış ne demek:

Ürünlerin belediye tarafından direk üreticiden temin edilip hiç bir aracı olmadan uygun fiyata satılması, nasıl ki belli noktalar da normalden daha uygun fiyata ekmek satışı "halk ekmek" varsa sebze meyvede de aynı mantık uygulanacak.

İstanbul, Ankara ve bazı büyük şehirler de belli bazı noktalar dükkanlar da veya araçlarla (araçlar da belli bir nokta da duracak ) satış yapılacak.

Neden böyle bir sistem uygulanıyor?

Üretici ile tüketici arasında aracılar vasıtasıyla fiyat en az 4 kat artıyor yani üreticiden 2 tl'ye alınan ürün halde 5'e markette en az 10'a satılıyor bu tür fırsatçılığın önüne geçmek için böyle bir uygulamaya geçiliyor.

Evet bazı fırsatçılar var bunlarla mücadele edilmesi de gerekiyor ama fiyatların bu kadar yüksek olmasının sebebi sadece fırsatçılar mı?
Domates 4 tl
Salatalık 4.5 tl
Biber 8 tl
Elma 2.5 tl
Portakal 2 tl

Bu fiyatlar tanzim satış noktasında uygulanan yani ucuz olan fiyatlar.

Peki fiyatlar neden bu kadar yüksek

1-Hava koşulları üreticiyi vurdu (Antalya'da fırtına seralara ciddi zarar verdi).
2-Hayat pahalılaştı (enflasyon) dolayısıyla işçi maliyeti arttı, asgari ücret arttı, asgari ücretin artması kötü birşey değil ama işveren için artı maliyet demek.
3-Gübre,ilaç, tohum ve sera da ısıtma maliyeti attı.
Üretici de durum böyle.

Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının sebeplerinin başın da ise taşıma geliyor taşıma maliyeti de akaryakıttaki fiyat artışıyla orantılı tabiki yani ülkedeki bütün olaylar birbiriyle bağımlı bunun için sebze meyve de tanzim satış noktası oluşturmak maalesef herkesi kapsayabilecek kalıcı bir çözüm değil çözüm üreticinin ve sektördeki diğer çalışanların maliyetlerini azaltmak onlara destek sağlamak ve tabiki de son zamanlar da yapıldığı gibi gerçek fırsatçıları cezalandırmaktır uzun vadede bunlar yapılacaksa eğer tanzim satış noktaları şu an için mantıklı olabilir ama kalıcı bir çözüm değildir.
Herşeyi aracıları aradan çıkararak devlet yoluyla alıp satamayacağına göre olayın derinine inip gerçek çözümler bulunmalı.
İşin başka bir boyutu da şu: Devlet piyasaya müdahale edecek peki ürününü aracılardan alan, masraf eden, işini hakkıyla yapan esnaf devletle nasıl rekabet edecek ? tanzim satış noktasında 2 liraya satılan bir ürünü o mahalle de bulunan manav kaç paraya satabilecek ? Nasıl para kazanacak ? Onun için devlet eğer bir çözüm bulmak istiyorsa tabandan başlayarak üreticiyi desteklemeli teşvik etmeli ve maliyetleri azaltmalıdır.

Bunlar benim kendi düşünce ve fikirlerim
Sizde bu konu hakkındaki fikrinizi yorum ekleyebilirsiniz 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Adnan Oktar cemaati

Sömestr (yarıyıl) tatilinde yapılacaklar

Şeyh Said İsyanı