Aziz Valentine anma günü mü ? Kapitalizmin oyunu mu ? "Sevgililer günü"

   14 Şubat dünyanın pek çok yerinde sevgililer günü olarak kutlanan ülkemizde de oldukça yaygın olan bir tarih.
Peki 14 şubatın gerçek manası ne, neden 14 şubatı sevgililer günü olarak kutlarız

Aziz Valentine 14 şubat ilişkisi

   Azîz Valentina eski Roma imparatorluğu dönemin de yaşamış bir papaz'dır.
Eski Roma'da 15 şubat, bereket tanrısı Lupercus'un anısına Lupercalio bayramı olarak kutlanırdı bu bayram da Romalı gençler kura ile seçilen Romalı kadınlarla bayram eğlencelerine katılıyor ve Lupercalio bayramını çift olarak geçiriyorlardı.
   Romalı gençlerin (askerlerin) bazıları Lupercalio bayramın da birlikte olduğu kadınlardan ayrılmak istemiyor ve onlarla evleniyorlardı.
  Bunun üzerine Roma imparatoru 2. Claudius evli erkeklerin ailelerinden ayrılmak istemedikleri ve bekarların askerlik görevini daha iyi yaptığını düşünerek askerlerin evlenmesini yasaklıyor.
 Kilise de papaz olan Aziz Valentina imparatorun emrine karşı gelerek gizli gizli sevgilileri evlendirmeye devam ediyor bunu öğrenen imparator Aziz Valentina'yı ölümle cezalandırıyor.
   Bu olaydan sonra 14 şubat "Aziz Valentina günü" (St Valentine's Day) olarak kutlanıyor.
Şubat ayının ortası bazı batı medeniyetlerinde Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştır.
Fransa ve İngiltere'de ise 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak bilinir.
Valentine kelimesi Batı medeniyetlerin de hoşlanılan kişi, sevgili manasın da kullanılır bizim dilimize de sevgililer günü olarak geçmiştir.

Sevgililer günü ve kapitalizm

 
 Sevgililer günü kapitalizmin ortaya çıkardığı bir gün değildir ama diğer pek çok şey gibi kapitalizmin ekmeğine yağ süren bir gündür sevgiler gününde insanlar sevgilileri ile güzel vakit geçirip mutlu olmak istiyor ve maalsef günümüz toplumun da (tüketim toplumu) mutluluğu birşeyler satın alma ve birşeylere sahip olmakta arıyor insanlar hediyelerle birbirleri ile yarışıyor hal böyle olunca ihtiyaç dışı tüketim yani kapitaliz ortaya çıkıyor
   Siz yine de sevgililer gününü kutlamak istiyorsanız kutlayın ama bunu 14 şubat günü yapmak zorunda değilsiniz hatta sevgilinize hediye de alın mutlu edin ama "ayağını yorganına göre uzat" sözünü aklınızdan çıkarmayın.
Sevgiyle kalın...

Yorumlar

  1. Hem fikirim bu konuda sizinle :) içimizden gelen herhangi bir günü ya da her gunu ozel kilmak dileğimle:)

    YanıtlaSil
  2. Mesele armağanın ne olduğu değil ama bu tür özel günler insanlara yaşamlarındaki kişinin değerini anımsatıcı da bir rol oynuyor. Öyle çiftler görüyoruz ki, bu tür günler olmasa hayatlarındaki insan için özel hiçbir şey yapmayabiliyorlar.
    Hiç kimse "cepte" veya "nasıl olsa garanti" değil. Herkesin hayatındaki insana özen gösterme zorunluluğu var. Bu gibi günler bu gerçeği de hatırlatan önemli bir işleve sahip bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklisiniz ama bu gibi günleri sanki yapılması gereken bir görev, bir zorunluluk gibi görüp duygudan uzak geçirenler de var onun için herşeyde olduğu gibi burda da ölçüyü tutturmak gerekir zorunluluk olduğu için yada sadece 14 şubatta değil içinden geldiği zaman içinden geldiği gibi yapmalı

      Sil
  3. haklısınız. sizi de bloguma bekliyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Adnan Oktar cemaati

Sömestr (yarıyıl) tatilinde yapılacaklar

Şeyh Said İsyanı