EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT)


Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) son zamanlar da ülke gündemini en çok meşgul eden konulardan birisi. Kim bu emeklilikte yaşa takılanlar ? Ne istiyorlar ? Sizlere kısa ve öz herkesin anlayabileceği şekil de anlatmaya çalışacağım. 

EMEKLİLİK

Bir kişinin yasaların belirlediği süre boyunca prim veya kesenek ödeyerek çalışması ve emeklilik hakkındaki kanuni şartları da taşıması sonucun da herhangi bir hizmet vermeden devletten para (maaş) almasıdır.
 Emeklilik yaşı ve şartları ülkeden ülkeye değişmekte. Türkiye de ortalama 50-65 arasın da değişen emeklilik yaşın da cinsiyet ve meslek dalı başta olmak üzere birçok faktör etkili olmaktadır.
 Maaş devlet tarafından ödeniyor dedik ama bu para nerden geliyor ? Tabiki de çalışanların ödediği prim ve keseneklerden ülkemizde ise çalışan sayısının nüfusa oranı oldukça az olduğu için bu para çalışanların ve emeklilerin sağlık masraflarını ve emekli maaşlarını karşılayamıyor durum böyle olunca Devlet bütçesinden SGK'ya ciddi bir transfer yapılıyor.

 EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

 08/09/1999 tarihine kadar emeklilikte iki şart vardı; 
- Kadınlar da 20 erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi. 
- 5000 günlük prim ödenmesi.
 Yani 18 yaşında işe girip primini ödeyen kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabiliyordu. 1999 yılında bunlara birde kadınlar da 40 ile 58 erkekler de 44 ile 60 arasın da değişen yaş şartı eklendi 1999 yılından önce işe girenler diğer iki şartı yerine getirmiş olsalar da işe giriş tarihine göre belirlenen yaşa gelmeden emekli olamıyorlar işte bu kişilere Emeklilikte Yaşa Takılanlar deniyor.
 Bahsettiğimiz emeklilikte yaşa takılanların sayısı 7.2 milyon civarın da Devlet ise yukarı da belirttiğim maddi nedenlerden dolayı bu kişilere emeklilik hakkı tanımıyor. Bugünkü ekonomik şartlar ve hükümetten yapılan açıklamaları da göz önün de bulundurursak önümüzdeki günlerde de  tanımayacak gibi görünüyor ama şunu iyi anlamak gerekir bu kişiler erken emeklilik istemiyor hakkı olan emekliliği istiyor. Devlet tek taraflı olarak sözleşmeyi değiştirip bu kişilerin emekliliğini ertelemiştir. Seçim öncesi umutlar yükseldi fakat EYT'de bir sonuç çıkacak mi hep beraber göreceğiz.
Sizde bu konu hakkındaki fikrinizi yorumlar kısmına ekleyebilir ve blogu ma abone olarak bu gibi gündemden konulara yabancı kalmamış olursunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Adnan Oktar cemaati

Sömestr (yarıyıl) tatilinde yapılacaklar

Şeyh Said İsyanı