Venezüella'da Neler Oluyor


   Venezüela'da 14 Nisan 2013 tarihinde devlet başkanlığına seçilen Nicolás Maduro 6 Aralık 2015 de yapılan seçimde devlet başkanlığını ve 17 yıllık Sosyalist hükümeti kaybetti, 20 Mayıs 2018'de yapılan başkanlık seçiminde %67.8 lik oyla tekrar kazandı. Ancak muhalefetin önemli bir kısmının boykot ettiği seçimi %50'nin altında bir katılım sağlanmıştır.
  
 Maduro nun bu seçimi kazanması ile başlayan gerilimde son günler de tansiyon iyice yükseldi Venezüelanın son diktatörden kurtulmasının yıl dönümü olan 23 Ocak Venezüelalılar için önemli bir tarih, ülkedeki muhalifler ise 61 yıl sonra yine 23 ocakta ülkeye yeni bir düzen getirmek için harekete geçtiler.           
    Muhalif siyasetçi juan Guaido mayıs 2018 seçimlerinin (katılımın %50 nin altında olan seçimin) geçersiz olduğunu ileri sürerek anayasa da yer alan "Devlet başkanının yokluğun da ulusal meclis başkanı geçici devlet başkanı olur" maddesine dayandırarak 23 Ocakta kendini geçici devlet başkanı ilan etti. 
    
    Bunun üzerine başta Türkiye olmak üzere Rusya, Küba, Meksika, Bolivya seçilmiş başkan olan Maduro'ya destek verirken Başta ABD olmak üzere bazı ülkeler de Guiado nün başkanlığını resmen tanıdığını açıkladı bu konuyu daha iyi anlamak için aşağıya ülkelere göre petrol rezervinin sıralandığı tabloyu bırakıyorum.

   Bu kadar zengin kaynaklara sahip bir ülkeye demokrasi!! gidecekse eğer bunu tabiki de Amerika yapar. Doğal kaynak yönünden bu kadar zengin bir ülkenin bu hâlde olması elbette şaşırtıcı ve burdan ülkenin düzgün yönetilmediğini anlamak mümkün.

   Ama her ne olursa olsun sorunlarını kendi içerisinde demokrasi ile çözmesi gerekir ABD tabiki de venezuela halkının iyiliği için değil kendi çıkarları için bu işin içinde bir ülke de seçilmiş bir başkan varken trump ın başka birisini başkan olarak kabul ettiğini duyurması demokrasi adına utanç verici böyle bir hareket dünyada ki diğer tüm muhalefetlere ve kötü niyetli ayaklanmalara cesaret verecektir büyük devletlerin sömürü savaşları, kendi siyasetçilerinin koltuk sevdaları ve düşüncesizliği karşısında venezuela halkı yıllardır çektiği ekonomik krizden daha kötüsünü görecek gibi görünüyor.

 Gündeme dair konuları kısa ve net bir şekilde okumak ve anlamak için bloguma abone olabilirsiniz.

➡️ Kenevir hakkındaki yazım
➡️Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Adnan Oktar cemaati

Sömestr (yarıyıl) tatilinde yapılacaklar

Şeyh Said İsyanı